Palau Maricel, Sitges, 2020
Bernat Puigdollers és autor d'un article d'investigació dedicat a la figura de l'antiquari Baldomero Falgueras Carreras-Almató.
Aquesta Jornada és una iniciativa per aprofundir en l’estudi del col·leccionisme d’art a Catalunya i intenta desvetllar la curiositat sobre els col·leccionistes i sobre els seus lligams amb el mercat de l’art, una problemàtica que ha estat molt poc analitzada per la histo- riografia, fins i tot la més recent. La trobada es realitza novament a Sit- ges, on dos dels seus espais patrimonials més importants representen dues importants fites de la història del col·leccionisme al nostre país: el Cau Ferrat de Rusiñol i Maricel de Charles Deering.
La donació de la col·lecció d’art de Santiago Rusiñol a la seva mort l’any 1931 no va ser la primera rebuda als museus de Catalunya, l’havien pre- cedit Camil Fabra Marquès d’Alella el 1902, Enric Batlló i Batlló el 1914, Josep Font i Gumà el 1922, o Emili Cabot i Rovira el 1924, entre d’altres que també podríem citar. Rusiñol sí va ser però el primer en llegar-nos el conjunt dels seus afanys, el Cau Ferrat, on el contingut i el continent es presenten -i han perdurat!- en una perfecta simbiosi. Fou el primer en oferir-nos un espai de col·leccionista. Han vingut altres després: Marés, Pérez Rosales, Deu, Abelló, Godia, Mascort, Daurella, Sorigué, Bassat o Vila Casas. D’altres s’han perdut en el camí, com ara el mateix Maricel de Deering.
El museu de col·leccionista és una tipologia singular que ens acosta de forma directa a la intensa activitat del seu creador en la troballa i el rescat de les peces en el mercat de l’art. El seu estudi ens pot donar informació molt valuosa sobre l’evolució del gust i sobre les actituds envers els objectes del passat.
Contingut del llibre:
Francesc Quilez, (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Un episodi rellevant de la historia de l’humor gràfic a Catalunya: la col·lecció Agell del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Pere Duran (Col·lecció Duran Farell). La col·lecció Duran-Vall-Llosera.
Joan Yeguas (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Francesc Fàbregas i Mas (1853-1933): metge, polític, benefactor i col·leccionista.
Juan Carlos Aparicio Vega (Universidad de Oviedo). El Salón de arte del Bazar Masaveu de Oviedo (1918-1927).
Sara Vila Gomà, Fernando Rivière de Caralt (1904-1992), passió pel col·leccionisme.
Bernat Puigdollers (Museu de Montserrat). Baldomero Falgueras (1915-2005), un antiquari de postguerra.
Alberto Velasco (Universitat de Lleida) Alexandre Soler i March (1874-1949)
Edita: Universitat Autònoma de Barcelona
Any: 2021
Pàgines:
ISBN: 978-84-490-9426-2
Mides: x cm
DESCARREGA AQUESTA PUBLICACIÓ
LA PREMSA N'HA DIT...
Commentaires