top of page

Catàleg de l'exposició · OROGRAFIES de Toni Moreno

OROGRAFIES de Toni Moreno

MUSEU DE LA VIDA RURAL - 27/07/2018 · 21/10/2018


El fotògraf Toni Moreno observa el món que habita. Els seus ulls, àvids, perceben allò que el món ofereix sense esperar res a canvi i que aflora rere el reflex d’una finestra, en l’orografia inhòspita d’una tàpia o en la presència insolent d’un punt. Humilment, es deixa endur per camins de mirada neta, dissecciona la realitat i la preserva. Intervé l’espai sense agredir-lo, un nou marc defineix una nova realitat: recreant, també crea.


La llum traça una ombra en un mur esventrat. El color irromp amb fúria creant el buit, delimitant en una superfície exacta les infinites variacions del roig, el verd i el blau. L’objectiu de la càmera obeeix els designis de la retina fins que un regalim de vida, enllà del mur, revela el món oblidat dels líquens i els òxids. Presència mutable de l’espai i el temps.


La sensibilitat de Toni Moreno sobreposa múltiples realitats, dóna presència a móns que d’altra manera difícilment podríem veure. Els enquadra amb sentit pictòric, deixant-se endur pel cromatisme, per composicions reglades o per l’aparent anarquia de les formes, de les trames i els contrasts. Ens resulta difícil no relacionar les seves obres amb la sensibilitat d’Antoni Tàpies o d’Alfons Borrell, amb les composicions de Motherwell o Mondrian. Una fotografia abstracta que parteix d’elements ben reals que ja no som capaços d’identificar. Fragmentats i repensats, han perdut qualsevol traça de significança i narrativitat, han quedat reduïts a temps, espai, forma, color i llum, i això els fa encara més grans. Al cap i a la fi, allò que millor defineix el fotògraf és el do de saber veure.


Autor: de les fotografies, Toni Moreno; dels textos, Bernat Puigdollers

Edita: Museu de la Vida Rural

Any: 2018

Idioma: català

Historiador i crític d'Art
bottom of page